Hur det började.

Torbjörn Ohlsson

| Av: Torbjörn Ohlsson |
| Foto: Marie Birkl |

I hela mitt yrkesliv har jag skrivit mycket och känt att jag har haft lätt för att formulera mig. I jobbet handlade det mest om protokoll, PM och rapporter av olika slag. Det var m.a.o. väldigt formellt. På fritiden har jag varit engagerad i många föreningar och ofta blivit ansvarig för informationen till medlemmarna. Ett friare skrivande som jag tyckt om.    

Mitt arbete som säkerhetschef i en stor bank har varit spännande och jag har haft förmånen att delta i många stora förändringar. Vid en av de större förändringarna i slutet av 90-talet kände jag plötsligt under en fjällvandring att jag på något sätt borde dokumentera en del av mina upplevelser. Den tanken rotade sig i mitt huvud och har därefter aldrig försvunnit. Hur det skulle dokumenteras och berättas hade jag då ingen aning om, men jag började på olika sätt samla material.

År 2008 lämnade jag banken och började skriva på allvar. Mina egna erfarenheter blandades med uppgifter från massmedia och mycket fantasi och resultatet blev en roman som kom ut 2011. Romanen kom att heta Girighet eller makt. Hela processen, med att samla material, skriva och gå skrivarkurser blev en slags inre resa som utvecklade mig mycket. Min förläggare träffade jag i en sjukhuskorridor. Vi behandlades båda för en kraftig getingallergi och kom att prata mycket med varandra. När jag berättade att jag skrev och hon att hon hade skrivit en bok och nu var beredd att satsa på förlagsverksamhet så fick min roman bli förlagets först utgivna bok. Att detta samarbete nu har avbrutits är en annan historia.

Hösten samma år inträffade nästa stora händelse till följd av boken och mitt skrivande. En dansstudio i Östersund, Wendlas dansstudio, hade hört talas om boken och undrade om det var något som hon kunde gestalta i dansform från scenen. Wendla Karlsson, som driver dansstudion, har i alla år sökt nya utmaningar för sina dansare och att gestalta en roman var något nytt som hon ville testa. Att min roman fick bli hennes första försök gjorde mig stolt och mycket glad. Dansföreställningen, eller kanske rättare sagt dansteaterföreställningen, blev mycket uppskattad och omskriven i tidningar, teve och radio. Mitt bidrag i föreställningen var att jag läste några egna nyskrivna texter mellan vissa av scenerna för att på så vis underlätta för publiken.

Framgångarna och uppmärksamheten för boken och dansföreställningen gav mig ny inspiration. Jag håller just nu på att slutföra två nya bokmanus. Det första och största är en fristående fortsättning på romanen ”Girighet eller makt” och kommer även den att pågå i finansmiljö men nu också med ett stort inslag av kriminalitet. Som en av trådarna i boken går det att följa några kriminellas ansträngningar att komma över bankens, eller bankkundernas pengar.
Det andra manuset är en direkt följd av samarbetet med Wendlas dansstudio. Jag fick nästan omgående efter vårt samarbete med min första roman en förfrågan om jag kunde skriva en berättelse om en ung flicka med självskadebeteende. En kort roman i ungdomsmiljö med mycket musik, gängbildning och med olika problem som finns i unga personers liv. Wendla och några av hennes unga dansare har under skrivtiden fungerat som bollplank och är nu, redan innan något är tryckt, igång med repetitioner. Förhoppningsvis premiär under senhösten.
Gissa om det varit en utmaning för mig som har massvis med decennier mellan mig och tonåren.

Skrivandet har blivit som en drog. Drivkrafter är framförallt personer som jag träffat och fascinerats av och det är lika många på livets skuggsida, som på den soliga sidan.
Under stunderna vid datorn, vandringar eller skidåkning på fjället, promenader eller cykelturer längs Storsjön så finns skrivandet med mig. Minst fem ytterligare idéer har det senaste året slagit rot i huvudet och vill bli bearbetade i skriftlig form.
Det känns utvecklande, stimulerande och härligt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s