Vägen till ”Att leva i glädje”

Agneta Oreheim
Agneta Oreheim

| Av: Agneta Oreheim |

Jag hade egentligen inte någon ambition att skriva någon bok från början, men efter att jag under några år, från mitten på 90-talet, hade lett seminarier och föreläsningar på temat ”Att leva i glädje”, ändrade jag uppfattning. Det jag förmedlade var tankegångar som länge hjälpt mig själv i mitt eget sätt att hantera livets ibland riktigt tuffa utmaningar. Motivationen till att förmedla och sprida just dessa idéer var stark. När jag dessutom fick önskemål att skriva en bok från åhörare och kursdeltagare, då blev det också till ett beslut.

När saker känns så där alldeles väldigt självklara, utan det minsta tvivel – då kan vi också vara säkra på att det bara är en tidsfråga innan den önskan manifesteras i verkligheten. Jag var övertygad om att jag skulle få en bra recension från en lektör på Bibliotekstjänst. Jag hade också på grund av mina starka ”kan-själv”- drag, redan bestämt mig för att jag inte ville vara i händerna på något förlag, utan trycka boken själv – vilket jag också gjorde. Däremot kändes det viktigt att boken, och senare också talboken, fick en spridning till landets bibliotek via just Bibliotekstjänst. För att detta skulle kunna ske var det nödvändigt med en bra recension.

Jag vet att min mamma, när hon vid flera tillfällen under den sommaren som boken blev till kom och hälsade på mig på Grötö, gång på gång förundrades över och ofta påtalade min fullständiga tillit över att det skulle bli precis så. Kanske hon tvivlade när hon såg mig sitta med alla anteckningar, citat och papperslappar huller om buller, ofta i blåsten ute på altanen. Men för mig fanns övertygelsen hela tiden.

Min strategi var att sälja boken i samband med mina kurser och föreläsningar. Jag tror att i snitt så sålde jag boken till 30-40% av åhörarna efter varje föreläsning. Jag har tappat räkningen på hur många böcker jag beställde i omgångar från tryckeriet, men det rör sig nog om ett par tusen i alla fall och sedan länge är alla slutsålda. Jag trycker inte boken längre, jag ser det som ett avslutat kapitel. Tanken har ändå slagit mig att jag kanske skulle omarbeta den och lägga till en del av de idéer som jag numera förmedlar i mina föreläsningar. Tanken får mogna.

En både skrämmande och samtidigt fascinerande upplevelse var då jag satt och skulle skriva ner slutorden i boken. Just precis den dagen, den 11 september 2001, så kablades de fruktansvärda bilderna av attackerna på World Trade Center i New York ut över världen. Eftersom jag sedan länge tolkar livet symboliskt så fick just denna händelse utgöra vinklingen till bokens slutord.

Jag vill också i slutet av denna krönika ta med dessa ord: ”Men hur fruktansvärda händelserna än är som vi möter i livet – nu eller senare – får våra reaktioner som svar på det fruktansvärda, inte leda oss till att befästa rädslan ytterligare, genom att själva agera utifrån den. Det är motsatsen vi behöver och längtar efter. Om vi tror att vi blir av med oönskade företeelser – yttre och inre fiender – genom att hata, föra krig mot dem och vilja utplåna dem, eller likt strutsen på grund av oförmåga att handskas med rädsla, stoppa huvudet i sanden och inbilla oss att problemet inte existerar – då kommer vi alltid att se till att ”fienden” återuppstår och håller sig livskraftig.”

För mig var sommaren med tillblivelsen av ”Att leva i glädje” en mycket rolig tid. Alldeles särskilt kul är det när jag nu, så många år efteråt, fortfarande träffar människor som kommer fram till mig och säger att de läst min bok och hur det jag förmedlat i den, har hjälpt och stärkt dem. Jag är tacksam för att mitt eget starka driv och övertygelse har smittat av sig till andra – tack livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s