Så når Niclas Christoffer ut med sin bok i sociala medier

Niclas Christoffer
Niclas Christoffer

| Av: Sofia Gynge |
| Foto: Olivia Jeczmyk |

Våren 2012 kom ståupparen och författaren Niclas Christoffer bok ”Som Zlatan fast bättre” ut på Hoi Förlag. Det är på många sätt en personlig bok som bygger på hans egna erfarenheter av att vara en ung kille med ätstörningar. Något som dock var helt nytt för Niclas Christoffer var närvaron i sociala medier. Han gick med på Facebook bara några månader innan boken släpptes.

Att nå ut i mediabruset idag och att få uppmärksamhet för sin bok kan vara svårt. Niclas Christoffer har valt att nå ut och kommunicera med sina läsare via Facebook. Ett tips han fick av karriärkonsulten Nina Jansdotter. På Facebook har han en egen sida till boken, men där är han inte särskilt aktiv. Han som person driver istället trafik till sin privata facebooksida.

Vilken strategi har du för att nå dina läsare via Facebook?

–          Jag är ute och föreläser en del i bland annat skolor och bibliotek och efter föreläsningarna är det många som tar kontakt på Facebook.

Andra sätt är att ta hjälp av vänner. Hjälp varandra att sprida era sidor. Många av bokens läsare sprider även vidare information om den i sociala medier.

Niclas Christoffer jobbar även med andra kanaler för att nå ut PR-mässigt. Ett råd han ger de som vill synas i såväl sociala som andra medier är att ta hjälp av de som kan. Han märker också att han har en fördel av att ha byggt upp en kunskap om sitt egna personliga varumärke under en längre tid tillbaka.

–          En känd person säljer mer böcker helt enkelt. Jag har lagt grunden under många år med min stand up på Norra Brunn och Ålandsbåtar till exempel.

Personligt är ordet
Ett ord som han ofta återkommer till är ordet personligt. Han har skickat boken med personligt handskrivna brev till TV-redaktioner och bloggare. På det sättet hamnade han i TV-programmet Fråga Doktorn.

Niclas Christoffer bjuder gärna på sig själv vilket även slår igenom på hans Facebooksida. Humorn är dominerande och han är även väldigt personlig. Personlig utan att vara för privat.

–          Jag är öppen med mig själv på Facebook men lämnar inte ut andra utan tillåtelse.

De inlägg som fått störst genomslagskraft är de när han är personlig eller lägger upp personliga bilder. Han tycker själv att han är bättre på att göra bra textinlägg men bildinlägg får ofta större uppmärksamhet. Eftersom han har många unga läsare är han noga med vilka bilder han lägger ut. Han undviker till exempel bilder där han festar med en drink i handen.

Har jobbat hårt
Framförallt menar Niclas Christoffer att man inte ska sitta och vänta på att något ska hända. Du måste jobba för att komma dit du vill.  Idag njuter han av att kunna lyxa till det med en sovmorgon ibland och i julas stängde han av mobilen en vecka. Däremot med frihet kommer också ett stort ansvar. Alla kan lyckas nå ut i sociala medier, det gäller bara att våga ta för sig.

Niclas Christoffers 7 bästa råd till dig som vill nå ut med din bok i sociala medier.

– Våga ta för dig och ta plats i medier
– Skicka boken till de som bloggar om det ämne som boken handlar om
– Ta alla tillfällen att synas
– Föreläs så mycket som möjligt, det ger erfarenhet
– Kommunicera med läsarna på Facebook
– Var dig själv, det är så jobbigt att vara någon annan
– Ta ansvar för hur du syns

En reaktion till “Så når Niclas Christoffer ut med sin bok i sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s