Författarskap, inspiration och drivkraft

| Av: Johanna Järvstråt |

Linus Zackrisson
Linus Zackrisson

faktarutalinus

När Linus Zackrisson, rekryteringsexpert och numer även publicerad författare, skulle skriva sin första bok ”Headhunting guide till kvalificerad rekrytering” var det något som han länge velat göra och den utlösande faktorn blev när han träffade en man som gjort just det.

– Jag hade träffat en kille som var revisor och han hade skrivit en bok om sitt jobb. När han berättade det så slog det mig att jag också kunde skriva en bok om mitt jobb. Jag känner att jag inte kunde skriva något skönlitterärt och en faktabok om mitt jobb fanns inte på marknaden – något som jag faktiskt skulle vilja ha – så då tänkte jag ”äsch, då får väl jag skriva den då”. Och så gjorde jag det.

Hur gjorde du för att få ett förlag att signa boken?

– Jag ringde runt till flera olika förlag tills någon nappade helt enkelt. Då fick jag skicka över 20 sidor utdrag från boken och en dokumentation om mina tankar kring min idé. Redaktören kollade även i innehållsförteckning och sedan sade de att det var en bra idé men att jag hade lite för mycket talspråk – men att det kunde vi fixa tillsammans.

På den vägen blev det och på frågan om han någonsin fann sig sitta i en skrivarsvacka svarar han ett rungande ja.

– Men det var bara att skriva på ändå – jag hade deadlines att passa. Det går liksom inte att sitta i en fotölj och vänta på att inspirationen ska komma till dig en vacker dag, det fungerar inte så. Det gäller att du hela tiden skriver; inspiration kommer av skrivandet och inte tvärtom.

Vad var din drivkraft till skrivandet?

– Drivkraften för mig var fenomenet i sig, att jag ville ha skrivit en bok. Det var min första bok och jag ville lita på mig själv att jag kunde eftersom att jag ville bli en publicerad författare.

Ett par år senare stod Linus med en publicerad bok som han själv lyckades skriva. Hade han gjort det igen? Ja absolut – faktum är att han redan nu håller på att skriva igen, men dock har han ändrat på några saker…

–  Jag hade velat ha mer fokus när jag skrev min första bok. När jag skrev den så var det så mycket i mitt liv, min pappa hade nyss avlidit och jag jobbade mycket så det blev väldigt splittrat. Jag tror processen blir mer effektiv om man avsätter tid för sitt skrivande och verkligen sätter sig och skriver på bestämda tider, berättar han.

Slutligen, vad är det roligaste respektive jobbigaste med att skriva?

–  Det jobbigaste med att skriva är tiden som det tar att sitta framför en dator och skriva, skriva. Det är också därför tror jag som det roligaste är att känna hur processen går framåt, men det är också himla roligt att sitta där och formulera sig, att tänka ”jag har det här budskapet, men hur ska jag få ut det? Ska jag skriva detta för att ge ett exempel eller hur ska jag göra för att läsaren ska förstå så bra som möjligt?”.

Linus nästa bok kommer att handla om hur man söker jobb och är redan påbörjad -författardrömmen lever vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s