Att hitta rätt

Marie Hagberg
Marie Hagberg

Tycker om att hjälpa andra mer än mig själv 

Av: Sofhia Wirström
Foto: Martina Wärenfeldt, Mstudio

Marie Hagberg är Sveriges första dejtingkonsult som redan hjälpt tusentals singlar att träffa den rätta. Den genomsnittlige klienten är en singelman 30-55 år som har god självkänsla och vill bli bättre på att träffa en partner. Antingen via nätdejting eller i verkliga livet. Hon är även en välkänd nätverkare på Facebook och känd författare som skrivit fyra böcker ”Handbok för singelmän – dejtingcoachens hetaste tips”, ”Konsten att misslyckas med sitt dejtande ” (tillsammans med karriärcoachen Nina Jansdotter), ”Nätdejting – allt du behöver veta ” (tillsammans med Lisa Bjerre) och ”Börja dejta! En lustfylld och praktisk guide i kärleksdjungeln”. Hon har även gjort ett relationsspel ”Catch”.

Hagberg har figurerat i bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Metro, Expressen, Aftonbladet, Stockholm City, Malmö Lund City, TV4, P3, P4, Mix Megapol, Rix FM och har gett en del intervjuer i radio, tv och tidningar.

Marie är både i Stockholm och Växjö – där hon har sin man. Hon har studerat naturvetenskapliga ämnen vid Stockholms Universitet och hade från början tänkt sig specialisera sig på humanteologi, det vill säga läran om människans beteende. Marie valde att hoppa av studierna för att starta upp ett bemanningsföretag för reklam- och mediabranschen. Efter ett par lyckliga och roliga år som singel träffade hon sitt livs kärlek via bekanta. Innan studierna jobbade hon på Fjärilshuset i Hagaparken, på kibbutz i Israel samt studerade franska i Frankrike.

Hur började ditt skrivande?

– Jag har alltid tyckt om att skriva, under högstadiet – och gymnasietiden var det mina uppsatser som blev upplästa under lektionerna i svenska. Jag började skriva en bok om dejting och relationer, samtidigt som jag höll på med den boken släpptes i stort sett en likadan bok i USA som kom att bli en framgångssuccé på marknaden. Dum som jag var avslutade jag detta bokprojekt och den är inte utgiven ännu, säger Marie.

Är det en bok du kan tänka dig ge ut i framtiden?

Ja, absolut, det skulle vara jätte kul att få ge ut den.

Vad heter din första bok och när kom den ut?

– Den heter ”Börja dejta! En lustfylld och praktisk guide i kärleksdjungeln” den kom ut 2004.

– Jag tycker alltid det varit kul som sagt att skriva, minns en gång när jag och några vänner var utomlands då vi skulle skriva vykort. De andra satt och stönade och pustade och visste inte vad det skulle skriva på vykorten. Själv skrev jag som på räls vykort efter vykort. Oavsett vad jag skrivit har jag tyckt det varit kul med att få skapa med ord.

När visste du att du ville bli författare?

– Vet inte riktig när den känslan kom till mig. När jag var liten ville jag bli journalist, hade ingen egentlig tanke på att bli just författare. Skrivandet finns i släkten, både den egna och ingifta släkten. Min morfar har skrivit fem böcker, min morbror några böcker, min mans kusin är en känd poet, många av mina kompisar skriver. Känner mig inte helt unik när det gäller att skriva.

Håller du på med något projekt just nu?

– Ja, jag håller på med ett projekt som heter ”Hjälp en journalist” som är en hemsida som hjälper dig som är journalist och andra inom mediabranschen. Här kan man hitta rätt person vid rätt tillfälle vilket ofta är en utmaning. Hjälp en journalist förenklar hela processen, du kan söka, identifiera och komma i kontakt med lämpliga intervjupersoner/case som du behöver. Skicka förfrågningar inom ditt nätverk och även kunna ta bort din förfrågan vid behov. Det bästa är att det är helt gratis för dig som är journalist. Även människor som vill öka sina chanser att få uppdrag utan att behöva ringa kalla samtal, få ge ut en bok, åka på en föreläsningsserie. Då kan du bli medlem. Men det går även att svara helt gratis på upp till fem efterlysningar från journalister.

När startade du detta projekt?

– Den 18 februari2012 startade jag denna sida och tjuvstartade lite på Facebook för att sedan gå vidare med att bygga upp sidan mer och mer. Skulle vilja nå ut ännu mer med ”Hjälp en journalist” än vad jag gör, det är många som delar och den är ganska bra marknadsförd men kan bli bättre. Jag tycker det kan vara svårt ibland att nå ut till så många som man vill.

Hur kommer det sig att du började skriva om just dejting? 

– Jag var nybliven singel på den tiden, var framgångsrik inom dejtande enligt vänner och omgivningen. Många utav mina bekanta frågade hur det kom sig att jag hade så lätt när det gällde att dejta. Det var nog här tanken började gro om att börja skriva om dejting och mina erfarenheter kring dejtandet för att hjälpa andra bli ”framgångsrika” på dejtingfronten. Många tror att det handlar om att man måste se bra ut, vara snygg, ha ett välbetalt jobb, fin lägenhet för att lyckas inom dejting. Men det är inte det som är det viktigaste när det gäller att hitta den rätta i sitt liv. Jag vill lyfta fram att det är andra saker som väger in och är avgörande, det som väger in är att man ska vara trevlig, charmig, ha ett trevlig bemötande gentemot andra människor.

Har du hjälpt många och på vilket sätt brukar du hjälpa till?

– Jag har hjälpt en hel del att hitta den rätta, dels skriver jag böcker som hjälper till, jag har bland annat ordnat singelaktiviteter. Men jag får inte jättemycket respons hur det har gått efter att de anlitat mig som dejtingcoach. Tror att många inte vill berätta att de tagit hjälp för att hitta en partner. Men att dejta och hitta en bra man/kvinna är inte det lättaste. Det är inte många som skulle ta körkort tillexempel om man inte skulle ta körlektioner och lära sig. Egentligen är det samma sak med dejting, det är inget man lär sig över en natt. Vi är alla bra på olika saker och ibland behöver vi hjälp på den fronten också.

Vilken ålderskategori är det på de som efterfrågar din coaching? Mest killar eller tjejer? 

– Generellt sett är det mestadels killar som ber mig om hjälp. Varför tror du att det är så? – För att killar generellt sett är sämre på relationer än vad tjejer är. De som kommer till mig är modiga och har en bra självkänsla, det måste man vara för att våga be om hjälp. För någon vecka sedan coachade jag en kille, det var så härlig respons jag fick från honom, han sa att han önskade att han kommit till mig mycket tidigare så hade han sluppit alla dessa år som singel.

Vad föredrar du för dejtingställen? Kan du rekommendera nätet? Vad är fördelarna samt nackdelarna med nätdejting?

– Jag rekommenderar de som är singlar att ta tillvara på alla tillfällen, det kan vara var som helst. Ta chanserna i världen, samhället. Om du till exempel ser en snygging på bussen, säg hej eller fråga något du ev behöver hjälp med. Hitta på en anledning att gå fram till snyggingen, ta initiativ. Jag själv till exempel blir jätteglad när någon kommer fram och frågar om till exempel vägen. Gör samma sak själv och ha som inställning att om du blir glad när någon kommer fram till dig så blir säkert den personen det också om du går fram och ger uppmärksamhet.

Det absolut största forumet att träffa någon i dagens samhälle är nätet, jag kan varmt rekommendera nätdejting, fördelarna överväger nackdelarna. Det man ska tänka på är att man inte ska stämma träff på ensliga, öde, mörka ställen. Om ni beslutar er för att träffas IRL träffas på ett ställe där det rör sig mycket människor på de första dejterna. Något att tänka på är hur din profilsida ser ut på exempelvis dejtingsajten ser ut, en bra profilsida som fångar och intresserar de som tittar in är A och O. Det är en konst att ha en bra nätprofil. Att svara på någons sida är också en konst i sig så man skriver bra och riktig.

För ett tag sedan intervjuade jag rikskriminalchefen om nätdejting, tyvärr förekommer det att folk stämmer träffar med okända de inte känner mitt i natten där det är folktomt. Det handlar om sunt förnuft när det kommer till nätdejting. Träffas på platser där det rör sig många människor och inte på natten och ödsliga platser, då kan man utsätta sig för fara.

Har du gått några kurser som hjälpt dig som författare och coach?

– Ja, jag har gått en coachutbildning som var helt suverän som hjälpt mig mycket i mitt yrke som dejtingcoach, det är den bästa kurs jag någonsin gått. Har gått tre skrivarkurser, två av dem var under en helg och den ena var en kvällskurs en gång i veckan som pågick under ca fem veckor. Det är de skrivarkurser jag medverkat i.

Hur har du marknadsfört dig själv som coach och författare? 

– Jag har nog alltid varit i symbios med media, under mitt första riktiga jobb hjälpte jag företaget på eget bevåg dem att komma in i hela Sverige i media. Sen har det bara fortsatt, ett tips ”har du något att säga i media – säg det”. Jag har förut, mer än idag alltid sett till att komma med i media. De första åren kontaktade jag själv journalister, radio men numer kontaktar de mig då de behöver någon som är dejtingexpert. Ett tag syntes jag otroligt mycket i mediabranschen, bara för att jag syntes och hördes ett tag. En till två gånger i veckan i både tv, radio, nyhetsmorgon etc, så tror många att om Marie kan komma in i media är det jätte lätt att hamna där. Men det är inte så lätt.

Hur når du ut till dina läsare?

– Facebook är ett sätt, media ett annat. Genom att marknadsföra mig själv via Facebook når jag ut till många olika sorters människor som är intresserade av det jag sysslar med. Genom att marknadsföra mig själv via media når jag ut till bredare publik som kanske inte upptäckt mig tidigare men genom att synas i media blir intresserade av det jag håller på med. Så kombinationen av dessa båda är bra tycker jag. Om man till exempel hamnar i media, var smart att berätta om det på Facebook så att fler får veta det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s