Kvinna med sprudlande hjärta

En själfull och kvinna med sprudlande hjärta

Av: Jan-Erik Ullström
Foto: Studio Stockholm

Johanna Cosmic 1
Johanna Cosmic 1

Jag mötte Cosmic Johanna via Facebook, i en grupp för strävande skapare. Jag visste ingenting om denna poet och författarinna, men jag blev nyfiken. Nu vet jag mycket mer, efter att ha följt hennes spår bakåt i tidens sand. Johanna har gjort resor i livet, som jag gladavundsjukt bara kan sukta efter. Resor mitt inre längtar efter. Alla dessa upplevelser och insikter står nu att finna i många av hennes dikter. Förutom dessa slukande texter har hon skrivit sci-fi/fantasy-romanen ”Nektra”, ett verk som fallit läsarna väl i smaken. Varför inte ta reda på mer om denna fascinerande människa?

När i livet insåg du det skrivna ordets styrka?

–          Det var nog ganska tidigt även om jag minns det fragmentariskt.
Min mamma har återberättat för mig att jag som 6-åring sagt till henne att jag ska bli författare. Jag fick mycket beröm av mina lärare redan i lågstadiet för mina uppsatser och berättelser. Det var också alltid min fantasi som berömdes. I lågstadiet fick jag delta i ett radioprogram med två andra elever och vi fick alla läsa våra berättelser som valts ut av våra lärare högt. Detta har nog satt sina spår även om det tog lång tid att senare förverkliga drömmen på allvar. På 90-talet började jag skriva dikter och väl idag skrivit cirka 400 dikter. En roman blev det till slut också.

Var i kroppen bor din skaparsjäl?

–          Det måste vara mitt på bröstet i mitt hjärtchakra. Där bor mitt inre barn som älskar att undersöka de inre rummen och berätta om allt den betraktar – det finns inga begränsningar för dess fantasi och skaparlust!

Hur skulle världen se ut om du var den som lade grunderna?

–          En intressant fråga. Svaren kring en idealvärld från mitt perspektiv går säkert att finna i min bok NEKTRA som handlar om ett besök på en annan planet. Jag är övertygad om att det finns ett flertal världar med andra livsvillkor än de som råder här på Jorden. Om jag nu ändå ska ta några konkreta exempel som inte nödvändigtvis finns med i boken så skulle jag börja med att måla om himlavalvet så att vi fick tre månar istället för bara en som vi har nu, det skulle ge oss lite ljusare nätter och intressanta känslomässiga cykler.

Jag skulle ändra om i skolornas läroplaner så att fokus låg i att eleverna lär sig att tänka själva och finna lösningar kring relationer och livsval, arbetsval och andra problemlösningar. Det skulle finnas yoga och meditation på schemat så att tid för reflektion blev en del av allas vardag.
Jag tror att detta skulle skapa en bra grund för känslomässig balans och att alla lärde sig att se sina möjligheter och även jobba mer med teamwork och samarbete i grupper än att tänka kring att tävla och hamna i grupperingar som skapar prestation. Individuella betyg i personliga mål och utveckling mer än siffror och krav från en skolledning. Mer kring individens möjligheter än att stöpa alla i samma form.

Det svåra är att ändra så mycket som redan är galet, men om man fick börja om från början så skulle mycket kunna ändras. Det viktiga för en sund förändring är att alla blir medvetna om sitt ego och att vi faktiskt påverkar varandra och att vi alla göra en skillnad genom att förstå att det vi gör mot andra gör vi mot oss själva.
Om jag fick välja skulle även alla pengar, vapen, droger, alkohol, cigaretter och köttindustrin tas bort helt! Utan allt detta skulle vi må så mycket bättre.

Vem i hela världen skulle du byta liv med?

–          Det är en svår fråga, men när jag tänker efter så ville jag ofta byta liv med någon framgångsrik Hollywoodskådis när jag var 15-20 år yngre. Men med mer livserfarenhet så är det inte den ultimata lösningen längre. Jag får till mig att jag skulle gärna ta chansen att vara ett friskt och kreativt barn med ett fantastiskt psyke och självförtroende. Jag skulle börja om från början så att säga och förhoppningsvis göra bättre val i livet tidigare än jag gjorde. Och det finns en jag kommer att tänka på och det är min 8-åriga son. Jag skulle byta liv med honom.

Varför tror du att genrer som fantasy, sci-fi, skräck och andra udda former vuxit och blomstrat så mycket som de gjort?

–          Jag tror att vi människor gillar att bli överraskade av det oförutsägbara och att fantasin väcker våra inre behov och krafter till liv! Det sker något positivt i oss när vi måste tänka lite utanför invanda mönster.

Stort tack till Johanna och till dig som precis läst ditt inre lite rikare. / Jan-Erik Ullström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s