Din egen stil i skrivandet

Cathrin Frisemo
Cathrin Frisemo

Vi har  alla en röst till vardags och som vi även kan använda oss av i vårt skrivande. Varför krångla till det? Busa och lek med bokstäverna, säger författaren Cathrin  Frisemo. Krångla inte till det, skriv!

Av: Yohannah Leidefors. Foto Pernilla  Fyhr

Skrivandet är Cathrins tredje ”karriär”. Hon har tidigare  jobbat inom rese- och flygbranschen samt har en examen inom medicinsk vetenskap  med jobb inom arbetslivsutveckling kopplat till arbetshälsa. Skrivandet har alltid funnits där och hon har använt  sig av det både i sitt yrke och privat. Det har blivit bland annat hyllningstal,  föredrag och böcker. Något Cathrin gillar att jobba med är stora textmassor.  Anledningen till det är att det stimulerar och utmanar hennes analytiska förmåga  samt ger henne en tillfredsställelse att analysera texten. Skrivandet har även  under en period tagit henne ur sjukdom.

Hon gillar att prova på olika varianter vad gäller att  läsa och skriva olika texter. ”Genom att göra detta så kan man utveckla sin egen  stil och hitta den skrivarstil som man är bekväm med.”  Även rytmen och strukturen i texten blir  utvecklad.

Varför många vill ägna sig åt skrivande kan man bara  spekulera i, enligt Cathrin. Men en av anledningarna kan vara att det har ett  egenterapeutiskt värde. Genom att använda sin berättarröst visar man väldigt  tydligt vem man är. ”Många kan finna ett lugn i att få samla ihop sig från allt  som är stimmigt runtomkring i livet”, säger Cathrin. Hon själv har ägnat sig åt  olika kreativa intressen, till exempel foto, dans och att måla men det är när hon  skriver som allt försvinner runtomkring henne.

Vad gäller att hitta sin egen skrivarstil anser Cathrin  att man ofta har en tendens att krångla till det. Det finns ingen anledning att  göra det när man redan har ett språk och en berättarröst. Ett hinder som kan  dyka upp hos många är att man tänker på alla regler som finns, den så kallade  lärarens röda penna. Det här är bara verktyg så bli kompis med alla skiljetecken  och skriv på. När Cathrin nu skriver på sin femte bok så har hon vid det här  laget blivit bekant med sin skrivarprocess och alla faser som hör där till. Även  du kommer att lära dig ditt sätt att hantera din text ju mer du skriver menar  hon.

Hur ska man då tänka när man ska börja leta efter sin  skrivarstil? Enligt Cathrin gäller det att busa med bokstäverna och ha kul. Lek  med allt, kasta om bokstäverna och radera. ”Återigen, gå över gränser och läs  litteratur som du inte normalt gör.” Man skriver på olika sätt i olika genres  och det ska man ta till vara på.

Den klassiska skrivkrampen är även det något som kan  drabba många av oss. En sak som då kan ha inträffat är att man har fastnat i att  göra allt så förståeligt. Man måste helt enkelt ta ett steg i taget och bygga  ihop meningarna successivt.

Cathrin Frisemos tre tips i sökandet efter din  stil:

  1. Krångla inte till det. Skriv!
  2. Läs litteratur inom olika genres.
  3. Busa och ha kul med bokstäverna. Lek!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s