Att skriva inger ett lugn

Beate Möller 1
Beate Möller 1

Av Beate Möller

Självkänsla och arbetssökande, de frågorna pratar vi inte så mycket om, sade jag till en kompis som jag lärt känna på ett seminarium. Under en tid gick vi på flera olika typer av seminarier där alla hade ett gemensamt syfte. Att hjälpa åhörarna till ett nytt arbete. Vi som lyssnade var med andra ord arbetssökande.

När jag var arbetssökande lärde jag känna fler trevliga personer som gick på samma seminarier som jag. Under pauserna pratade vi mycket om hur arbetslöshet inverkar på hur man mår på djupet. En av frågorna jag och min vän pratade mycket om var hur självkänslan påverkas av att vara utan arbete. Vi kom fram till att den frågan pratar vi inte så mycket om. Samtidigt som det är en fråga vi behöver fundera mer kring. Det kan vara viktigt att ta upp det i en bok sade jag och det var upptakten till boken ”Arbetslös men inte värdelös” – så behåller du din självkänsla som arbetssökande.

Det var sommar och jag var på landet. Tanken på boken snurrade runt i huvudet. Jag hade svårt att släppa mina funderingar och tänkte att på något sätt ska jag förverkliga boken. En dag satte jag mig vid köksbordet med papper och penna. Jag började skriva ned vad varje kapitel skulle handla om i rubrikform. Nu hade jag en bra grund att stå på. Ett problem kvarstod. Vem skulle skriva boken?

Det var då jag kom att tänka på Nina Jansdotter. Hon har bland annat skrivit många böcker så jag tänkte att hon är rätt person att samarbete med. En sensommardag tog jag kontakt med Nina. Hon blev intresserad av bokens ämne så vi bestämde oss för att skriva den ihop. Erfarenhet av att skriva hade jag sedan förut men inte i form av en hel bok. Med andra ord blev det här en utmaning. Det blev en intressant resa både om mig själv och hur en bok kommer till.

Jag har alltid tyckt om att skiva. När tankarna får ta form genom ett skrivet sammanhang upplever jag en tillfredsställelse. Att skiva för mig är ett sätt att få svar på olika frågor som berör livet. I tonåren skrev jag en del poesi som beskrev hur jag upplevde livet just då. Det var ett sätt att komma i kontakt med mig själv. Det gav mig de svar jag sökte samtidigt som det gav en känsla av lugn. Att skriva är som att komma in i en annan värld. Det känns som att komma in ”i en bubbla” där tid och rum inte finns. Det är en härlig känsla att få uppleva en annan värld där bara jag och mina tankar finns.

Tillbaka till boken som nu är färdig. Jag har under en period just fått uppleva det jag beskriver ovan. Alla tankar som flyger runt i samband med mina tidigare erfarenheter kring arbetslöshet började få en mer samlad struktur. Det är en häftig känsla att tankarna tagit form genom tangentbordet och att det skapade en bok. Jag har fått befinna mig i ”min bubbla” och fått svar på många frågor. Att skriva den här boken har ett syfte och det är att öka förståelsen för hur självkänsla och arbetslöshet hänger ihop. Med facit i handen ser jag att den också har bidragit till att jag fått nyttiga erfarenheter. Jag har vuxit som människa. Tänk vad skrivandet kan medverka till. En användbar resa för mig och andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s