Konsten att kunna vända värdelös till värdefull

Beate Möller 2
Beate Möller 2

Boken ”Arbetslös men inte värdelös” har snart sin release på bokmarknaden. Det känns som en aktuell bok med tanke på vår höga arbetslöshet. Jag har kontaktat Beate Möller som är en av författarna till boken. Här berättar hon om hur viktigt det är att arbeta med din självkänsla samtidigt som du söker arbete.

Beate menar att i samhället kretsar väldigt mycket kring arbetet. Många präglas av sitt jobb och det påverkar också personens identitet. Att vara utan arbete kan bidra till att du tappar självkänslan och upplever dig själv som värdelös. Beate fick idén till boken efter att själv varit arbetslös en period. Under den tiden insåg hon att få frågade henne hur hon faktiskt mådde. De flesta frågorna hon fick från vänner och bekanta var jobbrelaterade.

– Det är viktigt att förstå att det inte är jobbet som beskriver din identitet, säger Beate och förklarar att det är viktigt att hitta sin identitet i hur man ser på sig själv och inte genom prestationen man utför.

Boken är tänkt som en självhjälpsbok som innehåller övningar för självkänslan samt coachande frågeställningar. Syftet är att du ska lära känna dig själv bättre samt att bryta tankemönster och få en aha-upplevelse. I boken finner du även intervjuer med andra personer i blandade åldrar. De har också erfarenhet av arbetslöshet och de berättar om deras känslor och tankar i samband med deras situation.

– Det är väldigt lätt att få låg självkänsla på grund av att yttre faktorer påverkar självkänslan när du söker jobb, speciellt efter många nej på jobbansökningar och avsaknaden av att bli kallad till intervjuer, berättar Beate.

Tankarna om dig själv fastnar i en negativ spiral som kan vara svår att ta sig ur. Med bokens hjälp får du övningar som vänder dina tankar om att du är värdelös till att du är värdefull igen.

– Det är lätt att självkänslan syns igenom när du söker jobb. Om du har negativa tankar om dig själv och inte tycker du gör någonting bra, hur ska du då kunna förmedla detta i ett personligt brev eller CV, frågar Beate. Att öva självkänslan är tänkt som ett komplement till jobbsökning.

”Självkänsla är en färskvara, precis som kondition måste den underhållas”
– Självkänsla är en färsvara. Genom enkla övningar kan du arbeta med din självkänsla och må bra. Det handlar om att göra dig medveten om din inre röst och påminna den rösten om att använda sig av snälla och positiva ord, säger Beate.

Boken riktar sig inte bara till arbetssökande. Den riktar sig även till personer som på ett eller annat sätt arbetar med arbetslösa. Det är viktigt att sätta sig in i och förstå den arbetssökandes tankemönster och frågeställningar, att vilja förstå sin omgivning.

– Jag vill att fler människor ska våga ta för sig och tycka om sig själva. Att kunna se sina styrkor och egenskaper samt att må bra, går hand i hand. Det är viktigt att du ser att du är värdefull, avslutar Beate.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s