”Everything is possible” – om att våga och ta för sig

Av: Sofhia Wirström

Petra Ariton
Petra Ariton

Petra Ariton är en glad, alert och inspirerande frilansskribent med många bollar i luften som bjuder på sig själv, ger gärna råd och tips till alla i sin omgivning. Vägen till jobbet som frilansskribent har varit krokig. Hon har en magisterexamen i pedagogik med inriktning på personalutveckling och utvärdering, Petra är även utbildad kroppspsykoterapeut med teknikerna intuitiv massage, light puncture, voice dialouge och frigörande andning. Hon är även utbildad Zen Coach, det är en självklarhet för henne att fortbilda sig inom ämnet pedagogik samt hennes personliga utveckling, vi blir aldrig fullärda menar Petra.

Har du alltid tyckt om att skriva?

– Ända sedan jag var liten har jag haft intresse att skriva. Till mina födelsedagar och till jul önskade jag mig alltid böcker. Jag var en flitig besökare på biblioteket, mina anteckningsböcker fyllde jag med berättelser av allehanda slag. I skolan var svenska det roligaste ämnet. Under mina år har jag haft många brevvänner från hela Sverige. Jag skrev långa brev om mina vardagsfunderingar, berättar Petra.

Vad heter din första bok?

– Det beror på hur man ska definiera det. Jag har skrivit mycket på beställning såsom till exempel jubileumsutgåvor och har gett ut en del publikationer som inte är riktiga böcker med ISBN- nummer. Jag spökskrev boken ”ICA handlaren som drog i nödbromsen” där är jag omnämnd som författare på bokomslaget. Att jag är omnämnd som författare av boken gör att jag kan berätta om den. Som spökskrivare kan man annars inte nämna vilka böcker man skrivit. Då intervjuade jag Roger som är före detta ICA – handlare. Jag fick vara med när han berättade sitt livs historia för mig, hur han hamnade på hjärtintensiven och trodde han skulle dö. Han bestämde sig då för att inte missa en endaste sekund av livet.

– Att berätta om sitt livs historia går djupt in i ens själ, vi har skrattat och gråtit om vartannat tillsammans. Jag var inte bara författare utan även medmänniska på resan. Det känns otroligt givande att få hålla någon om ryggen som har det jobbigt, det är sådant här jag vill hålla på med ännu mer. Jag ger därför inte bara ut mina egna böcker utan hjälper även andra att förverkliga sin bokdröm, säger Petra.

Du är en person med många projekt samt många bollar i luften, vad har du för projekt på gång för tillfället?

– Jag har fyra webbtidningar ”Allt om skrivande”, ”Allt om Företagande”, ”Sund Var Dag” samt ”CoachingGuiden”. Jag driver bokförlaget Ariton Förlag, som inte är ett traditionellt förlag. Vår vision är större än att bara ge ut böcker. Vårt bidrag till en bättre värld är att på olika sätt sprida berättelser som berör, allt från tryckta böcker och e-böcker till noveller och artiklar. På Ariton Förlag hjälper vi människor som vill förverkliga sin bokdröm. Var du än befinner dig på vägen till din bokdröm kan du få support av oss. Det kommer snart startas webbradio där det till att börja med kommer bli två olika program. Ett program om författare där vi kommer intervjua olika författare och ett som vi kallar veckans eldsjäl.

– Ariton Förlag har två kommande böcker på gång. Den ena heter ”Min vän smärtan” av Gunnel Saric och den andra heter ” Smalast när hen dör vinner” av Anton Hörnfeldt.   Hur hanterar du skrivkramp? – Jag har två knep som fungerar för mig. För det första behöver jag deadlines. I de fall som det handlar om egna deadlines som jag själv har satt upp för min egen planerings skull så ger jag mig själv en belöning när jag uppnått målet. Mitt andra knep för att bota skrivkramp är att byta miljö. När orden inte vill infinna sig så fungerar det alltid att ta med sig arbetet till ett café. Över en latte rinner alltid orden till igen, tillägger Petra.

Du lever efter devisen ”Everything is possible”, berätta gärna lite mer om det

– Det är ett måtto jag tror på, att allting går bara man vill. Vissa saker är svårare att lyckas med än andra, men allt går om man vill. Ingenting är omöjligt. För mig som person är det få saker som stoppar mig, vill jag göra något hittar jag vägar att förverkliga det. Som när jag till exempel försökte komma in som skribent på några olika månadsmagasin fick jag många nej eftersom det idag finns ett överflöd av journalister i Sverige. Då startade jag mina egna webbtidningar, vilket ger mig möjligheten att hålla på med det jag tycker är roligt.

Vilka är dina bästa tips till blivande författare?

– Bara skriv, gör det helt enkelt. Skriv, skriv, skriv, det viktigaste är att du skriver varje dag. Det behöver inte vara något märkvärdigt. Om man som person vill att allt ska vara perfekt från början är tröskeln för hög. Det är bättre att bara skriva även nonsens och osammanhängande så kan man redigera i efterhand och välja ut det man tycker är bra och har en röd tråd.

– Något jag funderat på en del är att det är så många människor som drömmer om att ge ut en bok trots att det visar att läsning inte är lika populärt i dagens samhälle. Det är en ekvation som egentligen inte går ihop. Ett annat spännande fenomen som jag inte riktigt förstår är att så fort du säger att du gett ut en bok, höjs din status. Något man ska komma ihåg är att det är få författare som kan leva på att ge ut böcker. Ofta tjänar man pengar på de uppdrag man får på att man gett ut en bok, menar Petra.

Hur marknadsför du dig själv med de projekt du håller på med?

– Ett råd från experter är att synas på flera olika arenor men koncentrera dig mer på en av dessa arenor. Jag försöker synas mycket i olika sociala medier, prata om projekten på olika sätt. Det blir mest Facebook för min del.

Du håller på med spökskrivning, berätta lite mer om det

– Det är vanligt att kändisar som skriver memoarer anlitar spökskrivare En spökskrivare är en person som står för den språkliga utformningen av något som en annan person uppges ha skrivit. Och när texten är klar finns inte spökskrivaren nämnd någonstans. Det händer att man väljer att nämna sin spökskrivare i boken eller som Zlatan som lät sin spökskrivare stå med som medförfattare till boken. Det finns många anledningar till att anlita en spökskrivare. Oftast handlar det om att den som har en historia att berätta inte har tid eller inte känner sig skicklig nog att skriva själv.

Berätta något om dig själv du vill att läsarna ska veta

– Jag är en person som hittar vägar att göra det jag vill. Vill jag verkligen göra någonting fullt ut stoppar ingenting mig. Jag är sådan som skapar medan jag går, jag kan göra planer men tycker inte om att planera in i minsta detalj i förväg. En del personer jag jobbar med tycker att jag är för snabb och vill pröva på en gång utan att ha planerat, medan de istället vill planera in i minsta detalj. Jag vill inte vänta och vänta. Det gör inget om det inte blir perfekt på en gång. Här har jag och de jag samarbetar med hittat en medelväg, jag backar ibland och ibland skyndar de på. Det är så otroligt kul att vi alla är olika. Jag lär mig massor av just olikheterna.

– Jag har egentligen en väldigt hög tröskel vad det gäller teknik, kan ingenting om sådant. Trots det driver jag flera webbtidningar. Det är så oerhört lätt med dagens teknik att skapa för användarna rätt snygga och professionella saker via exempelvis wordpress, avslutar Petra.

En reaktion till “”Everything is possible” – om att våga och ta för sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s