Hon vill veta så lite som möjligt innan hon börjar

Av: Johanna Järvstråt

Lina Arvidsson gillar att författa på fik och leva sig in i sina karaktärers liv. Hon är författaren till ungdomsromanen ”Det borde finnas regler” och här berättar hon om hur det egentligen var att dyka ner i puberteten igen och hur man aldrig, aldrig ska ge upp.

Lina Arvidsson
Lina Arvidsson

– Jag tillhör de som inte vet från början hur det ska sluta. Jag vill helst veta så lite som möjligt, och så skriver jag mig fram till hur karaktärerna är och vad som händer, vad det är för sorts berättelse. Allt kommer i en enda röra i förstaskrivningen, berättar hon.

Hennes bok, ”Det borde finnas regler” handlar om fjortonåriga Mia och Mirjam, som är bästa kompisar, och deras intelligenta kompis Karl. Tillsammans växer de upp i en håla och längtar efter att livet ska börja, samtidigt som de lever ett ganska vanligt tonårsliv med avvikelsen att Mirjam har ett förhållande med en 40-årig man som heter Per.

– Namnet Per snodde jag från en kille jag var sur på för att han inte hört av sig till mig, avslöjar hon. Även Mirjam är sur, i inledningen, på att Per inte hört av sig. Fast där slutar likheterna…

Idén till att skriva om just två tonåringar gissar hon kom från att ha uppträtt på komediklubben Skambyrån. Uppträdandet fungerade så att man läste ur sina gamla dagböcker, vilket gjorde att Lina kunde anamma tonen från dessa.

– Jag hade alltid som slutmål att skicka till förlag, fortsätter hon, det tycker jag att man ska ha om man skriver romaner. Det finns inget att förlora på det, får man ett nej blir man ledsen ett tag, sen jobbar man om eller gör något nytt och hoppas på det bästa.

Slutligen var det två som nappade – om hon gjorde omarbetningar. Men för Lina var det inga problem:

– Jag gillar att hänga med Mia och Mirjam, kan man säga så? De är roliga, smarta och coola. Puberteten kändes väldigt kul att dyka ner i, det var länge sen sist liksom och det gav mig chans att återuppleva, och även se hur mycket jag förändrats sen dess.

Men det tar inte slut där, Lina har redan påbörjat sin nästa bok – som kommer att rikta sig till både unga och vuxna – där ämnen som ätstörningar och vilda fester tas upp, med fokus på gymnasietiden.

– Min nya grej nu är att jobba mellan 9-12 på fik tillsammans med en kompis. Då skippar jag helt och hållet internet och är mycket mer fokuserad än när jag sitter hemma.  Med internet blir jag en liten fjant som ”bara måste kolla Facebook” så fort det går bra, avslutar hon med ett skratt.

Faktaruta
Namn: Lina Arvidsson.
Född: 1981
Gör: Skrivit romanen ”Det borde finnas regler” och skriver nu på sin andra bok.
Det roligaste med att vara författare: Det roligaste sen jag blev publicerad är att ingen längre ifrågasätter att jag tar mig tiden att skriva romaner. För jag tjänar faktiskt pengar på det. Det är grymt!
Bästa platsen att skriva på: Där det inte finns internet, haha.
Sämsta platsen att skriva på: Där människor vill mig något, där jag inte får lugn och ro.
Linas bästa tips till den som också vill bli författare: Mitt tips är att skriva mycket och att läsa mycket i olika genrer. Ingen föds geni, men alla kan bli riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s