Dränk skrivkrampen och få flyt i ditt skrivande

Av Cecilia Kärvegård

Cecilia Kärvegård
Cecilia Kärvegård

När folk frågar mig hur lång tid det tog att skriva min bok så är det väldigt få som tror mig när jag berättar att det bara tog mig cirka en vecka att få till ett grovmanus. Du kanske tänker att den boken inte kan vara tjock, kanske fem sidor eller så men faktum är att det blev en färdig bok på 65 sidor. Det som sedan tog tid var själva korrläsningen men så är det ju alltid. Hur gjorde jag då för att skriva så fort? Vilka var mina magiska knep? Vad är jag för sorts superkvinna som tycks sakna skrivkramp och bara kan spotta ur mig ord efter ord i sådan rasande takt? Hur gör man då för att få flyt i sitt skrivande?

Alla skribenter drabbas nu och då av den berömda och fruktade skrivkrampen. Vissa mer och vissa mindre och en del så mycket så dom helt kommer av sig och slutar skriva. Det alla önskar är att ha det där härliga flytet i skrivandet då orden bara faller på plats. Det är som om fingrarna skriver av sig själva och man känner att man helt enkelt inte vill eller kan sluta skriva. Och tänk vad enkelt det skulle vara om det var så hela tiden. Tack och lov så finns det saker som kan underlätta ditt skrivande om du bara är medveten om dem. Det finns många olika faktorer som kan ligga bakom skrivkramp och jag tänker ta upp några saker i den här artikeln och vad du kan göra för att dränka skrivkrampen.

Just det faktum att du läser den här artikeln är en klar indikation på att du har förmågan att skriva en bok eller suveräna artiklar eller andra skrivalster. Att du läser den här artikeln visar att du VILL! Och viljan är det som bevisar att du KAN skriva. Många drömmer om att skriva och ge ut en bok men inte alla når ända fram och då brukar jag säga att viljan inte var tillräckligt stark. Det hänger inte på förmågan utan det hänger på viljan för det är viljan som styr förmågan. Viljan försätter berg och vill du verkligen skriva och ge ut en bok så kan du!

Så dränker du din skrivkramp:

Do it! Det är ofta väldigt mycket snack och liten verkstad, även när det gäller skrivande. Sluta tänk och sätt helt enkelt bara igång. Det behöver inte bli perfekt på en gång utan det viktiga är att du sätter igång. Det är svårare att lämna tangenterna om du har skrivit tolv sidor än om du bara har skrivit tolv meningar. Den största vågen att komma över är just att komma igång. Och om du inte kommer igång så kommer den där vågen att kännas större och större och det tomma vita arket blir en symbol för att du inte kan skriva. Kom ihåg att ingen kommer att läsa det du skrivit förrän du känner dig redo. I ett inledande skede kan det du skriver vara hur dåligt som helst men det spelar ingen roll utan det viktiga är att något händer på pappret. Ingen bok har skrivits perfekt från början utan man korrigerar och redigerar hur mycket som helst längre fram i processen. Det du skriver är inte direkt gjutet i sten så du kan alltid ändra och radera efterhand. När jag skrev Rockstjärnestatus – Guldkant i Din vardag, så visste jag vad boken skulle innehålla så jag bara skrev och struntade i kapitelföljd och liknande. När allt var nerskrivet så möblerade jag om texten och tog bort och lade till där det behövdes. Jag hade en grund att jobba vidare med.

Inre kritikern! Vi har alla en inre kritiker som är stenhård och som kan sätta stopp för det mesta. Bry dig inte om din inre kritiker till att börja med. Skriv utan att analysera och fundera över om det du skriver är bra eller dåligt. Undvik att fundera över om någon verkligen vill läsa det du skrivit eller om något bokförlag ens skulle vilja ta i ditt manus med tång. Din inre kritiker kan stoppa dig i ett tidigt skede vilket är väldigt onödigt för tre sidor gör ju inget manus. Utse istället en person som du litar på som du sedan låter läsa det du skrivit, en person som kan lämna konstruktiv kritik och som är någorlunda van vid att läsa. Att bedöma det du själv har skrivit är väldigt svårt eftersom man lätt blir hemmablind och kan ha väldigt svårt att avgöra om det man skrivit är läsvärt. Jag skickade det jag skrivit till en nära vän vars omdöme jag litar på och fick väldigt värdefull och användbar feedback på så sätt. Hennes feedback sade mig att det jag skrivit var bättre än vad jag själv hade förmågan att se, eller rättare sagt, vad min inre kritiker hade förmågan att se.

Läsaren? Många hakar upp sig på att fundera över vem läsaren är och försöker genom det att anpassa sitt skrivande utifrån det. Glöm det! Det finns väldigt få litterära verk som alla har läst och anledningen till det är att det är i princip omöjligt at skriva en bok som tilltalar precis alla människor. Om du fastnar i tanken att anpassa ditt skrivande utifrån hur du tror att läsaren vill att det ska vara så kan du lägga ner med en gång för du kommer inte att lyckas. Det viktiga är att du skriver dina tankar, dina ord, dina formuleringar, ditt språk och din känsla för det är det dina läsare vill ha. De som inte gillar ditt unika skrivsätt är inte dina läsare och kommer troligen aldrig att bli oavsett hur du försöker anpassa dig efter dem. De läsare du vill ha är de som gillar det som är unikt och specifikt just för dig. Och när du skriver äkta och utifrån dig själv så känner läsaren att det är äkta och du förmedlar en speciell känsla och lämnar ett avtryck hos dina läsare.

Rädsla! Rädslor ligger bakom många oskrivna eller halvfärdiga manus. Den självklara rädslan som alla känner igen är just rädslan för att inte bli utgiven, att bli sågad, inte få några böcker sålda och helt enkelt att det ska bli ett väldigt dåligt resultat. En annan rädsla som nog många inte tänker på är faktiskt rädslan att lyckas. Ja, jag vet, det låter väldigt konstigt men är egentligen ganska naturligt. Tänk dig att du skriver ett manus, du skickar in det till ett bokförlag och dom säger JA till ditt manus och vill ge ut boken! Oj, vad händer nu? Tänk om boken blir stor? Tänk om boken blir en framgång? Vad händer med mitt liv om ett förlag ger ut boken och den säljer bra? Hur kommer mitt liv att förändras? Vad har jag att vänta mig? Om ingen vill ge ut boken så fortsätter ju mitt liv som vanligt men om boken blir utgiven så kan mitt liv komma att förändras och hur hanterar jag det?

Det finns många olika faktorer som kan ligga bakom skrivkramp men med en medvetenhet om det så kan du också ta reda på vad som ligger bakom din skrivkramp och sedan helt enkelt medvetet dränka din skrivkramp för att få flyt i ditt skrivande. Nedan finner du fem tips som hjälper ditt flyt.

5 tips för flyt:

1. Tänk mindre och skriv mer. Speciellt i det inledande skedet för det viktigaste är att du skriver och inte att det blir perfekt.

2. Var äkta och undvik att anpassa dig och ditt skrivande till vad du tror önskas av andra.

3. Ha roligt när du skriver! Brinn för ämnet och locka fram din inre passion för ämnet för att få ner en känsla i texten som sedan läsaren får del av.

4. Var snäll mot dig själv! Kom ihåg att du är fantastisk och att din vilja att skriva ger dig förmågan att kunna skriva och bli utgiven. Ta en paus och gör något annat när du skäller för mycket på dig själv.

5. Fokusera på det som gynnar ditt skrivande och undvik distraktioner som tar dig längre från ditt mål. Om ditt mål är att skriva ett färdigt manus så ha fokus på det målet och njut av känslan du kommer ha när du har skrivit färdigt. Känn ivern och glädjen över att du kommer skriva ett bokmanus och låt gärna den känslan vara lite barnslig. Glädje lockar nämligen fram inspiration, kreativitet och motivation.

Fakta om Cecilia:

Ålder: Varierar från dag till dag
Familj: Gift och 2 barn
Bok: Rockstjärnestatus, Guldkant i Din vardag!
Yrke: Författare, föreläsare och coach
Motto: att Jag är snygg, betyder inte automatiskt att Du är ful!

Blogg: www.klokegard.se

Läs mer om Cecilias bok här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197914843&utm_source=Klokeg%C3%A5rds+Klokbrev!&utm_campaign=be07d2d470-har_du_rad_med_det_4_21_2013&utm_medium=email

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s