Född hungrig – en inre resa

Född hungrig
Född hungrig

Recension av boken Född Hungrig

Av Mihaela Sandulescu

I Född Hungrig kastar Malin Forsman en retrospektiv blick på sitt kontrastrika liv och positionerar sig därmed som en ödmjuk spridare av bitar ur ett livs ambivalenta värld. Hennes självbiografi stänger en gång för alla dörren till exkluderingen ur den egna sanna karaktären och öppnar istället för en självklar inkludering av både existentiellt tvivel och osläcklig livsnjutning i ett naturligt livsförlopp. Det som Malin Forsman skriver om kan omöjligt lämna någon oberörd – hennes livshistoria har till viss del modellerats av obeskrivlig livsglöd och strävan mot en bra och harmonisk tillvaro, av upprepade matorgier och självsvält, av en kontinuerlig navigering bland olika dieter och en identitet som stundvis varit utan spärr, av psykoser och diagnosen bipolär sjukdom, av emotionell instabilitet och oförmågan att acceptera bilden om sig själv.

Den inre resan som Född Hungrig vittnar om tar sin utgångspunkt i viktiga händelser i Malin Forsmans liv. En sådan essentiell händelse är föräldrarnas skilsmässa, när Malin är 10 år gammal, som resulterar i att förlusten av en komplett familj täcks med hjälp av mat och godis och som följaktligen blir startpunkten för Malins ätstörningar. En annan betydelsefull händelse i hennes liv representerar gymnasieåren på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, år präglade av depression och akut självsvält, ångest för de dåliga betygen och tonårsrevolt. En tredje och kanske den allra viktigaste händelsen i Malins liv utgörs av mötet med den rätta mannen, vilken karaktäriseras som en stadig bergsklippa i motsats till ”en passionerad vilde”, Malins beskrivning av den egna personligheten. Andra livsstationer som Malin Forsman stannar vid är resan till fastern i Florida, den första förälskelsen på Hawaii, skådespelarutbildningen i USA, dagen när hon blev diagnosticerad som bipolär samt beskedet om fästmannens njurcancer.

En del av dessa livshändelser rör sig mellan konstant motsatta koordinater: fattig – rik; mask – demaskering; äkthet – kopia; känsla – förnuft; äventyr – livskamp. Malin Forsman räds inte för att lyfta fram tillvarons emotionella komplexitet och sitt hjärtas mjukaste och mest sårbara nyanser och däri ligger också styrkan i denna självbiografi. Ty det levda livet inkluderar periodvis viljan till en snabb retuschering av det egna jaget, stora behov av känslomässig bekräftelse och en ständig längtan efter inre frid. Förutom skickligheten i att sätta ord på komplexa känslor ligger självbiografins styrka även i det faktum att den är en total hyllning till livet och dess kontrastiva möjligheter: ”Att vara en av de ”utvalda” tror jag man ska ta med en nypa salt. Men att inse att vi alla har möjligheter oavsett var vi kommer ifrån eller har varit med om, det är viktigt”.

Född Hungrig är en bok vars centrala tes inte går att ta miste på: det finns saker i livet, såväl stora som små, som alltid är värda att tas på allvar. För Malin Forsman har dessa saker handlat om och fortfarande handlar om kärlek, ett balanserat liv, att ta tillvara på livets möjligheter trots risken för en viss existentiell smärta, att få självinsikt och livskvalitet via skrivakten, läsande, yoga och jogga. Sist men inte minst är det även de små tabletterna av komprimerat livsvisdom som får mig att varmt rekommendera denna självbiografi till läsarna av livet!

Klokhet signerad Malin Forsman

”Låt du själv vara din egen skatt i livet och behandla dig själv som det mest värdefulla du har, för då kan du klara av allt som kommer i din väg”.

”Ingen är mer värd än vad du är, kom ihåg det! Fånga dagen och känn glädjen att få vara med en stund på jorden”.

”Att gå vidare utan att bittert ångra allt man gjort fel är många gånger nyckeln till ett lyckligare liv. Livet är nu – och gör så gott du kan för nuet. Begrunda gärna och reflektera bakåt men dröm om framtiden och sätt upp nya mål”.

”Njut och glöm inte att andas. Tänk vackra saker om dig själv och räkna upp fem bra egenskaper om dig själv!”.

”Det ska tilläggas att ingenting är omöjligt att ändra på, så sörj inte det du saknar utan sträva mot nya mål istället”.

”Det man skickar ut i universum får man tillbaka i någon form av karma tror jag”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s