När skrivandet fungerar som terapi

Malin HL Forsman
Malin HL Forsman

Av: Beate Möller

– Jag var född att älska, är äventyrlig, orädd och litet av en klok vilde, säger Malin Forsman. Malin är författare, journalist och skådespelare. Hennes senaste bok ”Woman-Hood” kommer ut i september i samband med bokmässan i Göteborg.

Malin är en person med stark personlighet som berör och väcker tankar. Hon har en positiv inställning till livet, en livsnjutare med passion för att skriva. Många år i USA och amerikansk skola har hjälpt Malin att blomstra. Den amerikanska mentaliteten har alltid lyft henne. I Sigtuna skolan och första året på gymnasiet hade Malin två starka fyror i svenska språket bedömt av en lektor från Uppsala. – Du är född att skriva, sa läraren
Malin har mycket spännande på gång och är nöjd med livet. Det har dock funnits några perioder i hennes liv när livet var kämpigt.

– I ungdomsåren drabbades jag av olycklig kärlek och blev deprimerad. Det var då jag utvecklade en ätstörning och gick ned i vikt till 49 kg. Vid 38 års ålder fick jag diagnosen biopolär sjukdom. Min lyckliga barndom är som en livskraft inom mig och har hjälpt mig klara tuffa utmaningar i livet, berättar Malin.

Malin började skriva redan i lågstadiet. När hennes kompis hade skrivit ett halvt kollegieblock hade Malin skrivit det mångdubbla. Texterna hade sitt ursprung från befintliga sångtexter som inspirerade till hennes skrivande.

– Jag var utåtriktad, social och redan som 7-åring sög jag i mig orden. För mig fungerade skrivandet som terapi tidigt. Genom att skriva fick jag koll på omvärlden. På så sätt kom min värld i en bättre harmoni, säger Malin eftertänksamt.
I högstadiet skrev Malin boken ”Stefanos blod” som aldrig blev klar. När hon skrev sin tredje bok ”Woman-Hood”, fick Malin idéer från Stefanos blod från 1983.

– Mitt tips är att spara på sådant du skriver, det kan sedan få nytt liv i en annan bok, säger Malin.

När skrev du din första bok?
– År 2005 började jag skriva på min första bok, berättar Malin. Det var en självbiografi med namnet ”Ett liv utan facit”. Vid den tidpunkten mådde jag inte bra. Skrivandet fick mig att må bättre. Livet kom i repris och det fick en renande effekt. Skrivandet blev som medicin för själen. När jag skrev boken mådde jag så bra, det var verkligen som psykoterapi. Boken skrev jag på under fem år. Den kom dock aldrig ut eftersom jag kände att jag inte fick ut det jag ville.

I stället föddes idén till boken ”Född hungrig” Boken beskriver Malins liv och tar upp avgörande livshändelser som medverkat till att hon är den härlig och inspirerande person hon är idag.

Vad är det som gör att du mår så bra när du skriver?
– För mig fungerar mitt skrivande som underbar terapi, säger Malin. När jag skriver kommer jag som i ett maniskt tillstånd. Det kan jag koppla till att jag är biopolär.
Skrivandet fungerar för Malin som ett lyckoendorfin. Det hjälper henne att blicka bakåt och analysera saker och ting. Malin hittar inspiration till sitt skrivande från sitt eget liv som hon kombinerar med sin betydande fantasi.

– För mig handlar det om att skriva eller inte vara, säger Malin. När jag skriver känner jag en helhet. Jag har med mig både hjärta, hjärna, själ, intellekt och allmänbildning samt historik. Ser jag en tom datorskärm, så får jag en kick av det. Jag ser som i en film när jag skriver, säger Malin entusiastiskt.

Till dig som har en formsvacka i livet och inte testat att skriva tidigare, kan det vara en god idé att börja skriva. Det kan fungera som en helande medicin.

– Att skriva medverkar till att du kan återspegla dig själv och genom det förstå dig själv bättre. Det behöver inte vara något stort och komplicerat. Börja smått och med något lätt. Om jag inte skriver, skulle jag sakna en stor bit av livet, avslutar Malin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s