Konsten att vara känslomänniska

Av : Anna Wallinder

annaw

Jag hade inte hört talas om författaren Malin Forsman förrän jag hamnade på www.blogtalkradio.com där hon intervjuas av mediaexperten och författaren Nina Jansdotter. Nu läser jag hennes E-bok ”Louise blir Lizette”, som handlar om en fattig piga från Småland i tiden kring 1910 , och som utvandrar till Amerika. Det är en bok som appellerar till många kvinnors dröm att uppnå ett bättre liv; det goda livet,  som innebär status , materiell och kulturell rikedom. ”Ytligt!” tänker jag först, men ändå…jag bär nog på en Louise inom mej…förresten det vet jag att jag gör.

Malin själv verkar vara en dam som förverkligar drömmar.  Bor på Drottningholm, men har också bott på platser som jag själv skulle vilja leva och bo i; Hawaii, Kalifornien, Frankrike med flera. Inte bara för det flärdfulla, utan att det finns en öppenhet och acceptans som jag saknar här i Sverige, där allt ska vara så likriktat.

Men ämnet då? Att vara en känslomänniska? Ja, det är också något jag kan identifiera mig med. Att leva i nuet, att leva fullt ut.

Malin beskriver att hon kanske på grunde av sitt stora känsloregister fått ta en del smällar på livets väg. Att vara känslomänniska är ofta förenat med starka reaktioner, kanske förhastade, som innebär att man drar fel slutsatser eller fattar beslut som kan få oanade konsekvenser. Men det innebär också att man vågar kliva in i rum som andra inte vågar öppna dörren till.  Det måste ju vara till gagn om man vill skriva böcker, att vara författare, tänker jag. Därav kan man också förmedla till sina läsare det som de kanske går och bär en längtan till….(Att som ung dam emigrera till Amerika, New York, år 1912….Wow!)

Malin säger att hon alltid fascinerats av 1920-talet. Jag såg en film häromveckan. ”The Great Gatsby”. Den var verkligen Wow! Vilken show! Och den var i 3D. Alla kläder, musiken, festerna, champagnen, det överdrivna… Hela filmen var som en enda trip och vi var trippade både min son och jag i flera dagar efteråt. Filmen förmedlade stora känslor och en slags galenskap som var alldeles, alldeles underbar. Det slutade dock inte så bra, det vet vi alla, vad den tiden bar på. Men i alla fall…ett uttryck för människans längtan.

Det är väl det Malin Forsman vill förmedla och kan dra nytta av, i sitt författarskap, genom att vara känslomänniska. Som hon säger själv ” Det är vi ju alla, sedan vi var små bebisar”.

Hon nämner konstnärer som Michelangelo, Van Gogh. Människor som genom sina upplevelser nådde sina innersta gudomliga sidor och kunde uttrycka dem. Att ha en halvcrazy personlighet är bra tycker hon och det tycker jag med. Livet blir så mycket rikare. Vi är båda mogna kvinnor och vi vet också att det är bra med ett lugn omkring sig. Malin har valt en fin plats att bo på och mannen i hennes liv skapar en stabilitet som hon behöver.

Att få lov att kliva in i en värld som inte är nu, att vara en bakåtsträvande romantiker som hon säger, är ju härligt och vi behöver få drömma om en svunnen tid, det är ju också den som har byggt upp det vi lever i nu. Och för att förstå nu behöver vi förstå då.

Malin pratar om att hon uppfattas som narcissistisk då hon skriver om sig själv. Men det betyder ju inte att man inte har empati för andra tillägger hon, snarare tvärtom. Att vara intresserad av människor omfattar alla, både sig själv och andra. Redan som ung älskade hon att läsa biografier. Samma här tänker jag. Man släpps in i andra världar, genom andra kan man också förstå sig själv. Jätteintressant. Slutligen betonar hon att trots svaghet för skönhet och flärd, är det själ och personlighet som är viktigast i livet. Men kombinationen det djupa och det ytliga är mer accepterat i USA.  Jag instämmer.  Mina upplevelser av de platser jag har varit på både i Europa och i USA är att det stämmer. Sen får vi inte glömma att vi har stor frihet i Sverige i jämförelse med många andra platser i världen, tänker jag.

Roligt att få göra bekantskap med denna kvinna och jag kommer absolut att fortsätta läsa hennes böcker!

Lyssna på radioinslaget här:

http://www.blogtalkradio.com/megasocial/2013/07/14/konsten-att-vara-en-kanslomanniska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s