Sjukt begär av Magnus Jahnsson

Recension av thrillern Sjukt begär av Magnus Jahnsson

Av: Carin Andrén

Sjukt begär
Sjukt begär

En ”piller-thriller” har den här debutromanen kallats. Vi får bekanta oss med läkemedelsindustrins värsta baksidor. I den här verksamheten finns människor som har gjort sig skyldiga till brott som lett till stort lidande för människor på andra kontinenter men även på närmare håll. Allt för att tjäna mycket pengar. När den rekorderlige tjänstemannen blir inblandad framträder överraskande personlighetsdrag.

En svensk apotekare, Felix Larson blir inblandad i en omfattande brottshärva där läkemedel som transporterats till Afrika köps tillbaka till Europa. Den aktuella sändningen är fem miljoner doser känslig HIV-medicin betald med biståndspengar. Den skumpar fram på lastbil genom Afrika i helvetisk värme. Felix ska se till att den packas om i Frankrike för vidare transport till andra länder. Det är en liten fabrik på en avlägsen ort i östra Frankrike som utför det hela i en avstängd del av fabriksanläggningen. Vad han inte har räknat med är att en inspektör från franska läkemedelsverket kommer och knackar på.

Jacques, som han heter, begär att få se vad som är bakom den hemliga dörren. Han sparkar till slut in dörren och nu kommer Felix liv att bli ännu mer komplicerat. Jacques och Felix känner nämligen varandra sedan tidigare.

I bakgrunden håller den hänsynslöse bossen Hristo Jankov i trådarna.

Någonstans i Östeuropa sitter han och styr sin verksamhet i en luxuös bostad som han nästan aldrig lämnar.

Samtidigt på Södersjukhuset i Stockholm skriver läkaren Kattis ut bromsmediciner till sin patient Erik. Han har hallucinationer som han inte förstår var de kommer ifrån och man börjar ställa sig frågan om det kan vara biverkningar av HIV-medicinen.

Kattis är styvsyster till Felix och de har alltid varit mycket goda vänner. Hon börjar bli orolig för honom eftersom han inte svarar i telefonen. Hon åker därför till hans lägenhet i London, dit hon har en nyckel, för att försöka ta reda på vad som hänt.

Författarens insyn i läkemedelsbranschen gör boken extra intressant och ger upphov till många frågor. Det är befriande att få läsa en författare som skriver så melodiskt och omväxlande. Det jag också uppskattar är hans sätt att låta de olika personernas karaktärer krypa fram så småningom i takt med bokens handling. Creepy? Ja det blir det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s