Hon skrev boken hon tyckte fattades

Av: Nina Jansdotter

Beate Möller 2
Beate Möller 2

Boken Arbetslös men inte värdelös, tar upp de frågor Beate Möller saknade i diskussioner kring hur det känns att vara arbetslös. I dag upplever hon att fokus ligger mer på hur man blir framgångsrik i sitt arbetssökande.

Det handlar främst om att skriva ett perfekt CV och ett säljande personligt brev, lyckas på anställningsintervjun och så vidare. Vi pratar inte lika ofta om hur självkänslan och identiteten påverkas av att vara utan arbete, menar Beate.

– Kort sagt, så talar vi sällan om hur vi mår på djupet och vad som händer med oss när man blir av med sitt arbete. När jag blev arbetslös träffade jag några personer som var i min situation. Vi pratade ofta om hur det kändes att vara arbetssökande. Vi undvek att ställa frågan – Har du fått något jobb, då? Den frågan upplevs ofta som stressande. Det var i samtal med mina arbetssökande vänner som idén till boken dök upp.

Beate ville skriva en bok om hur det känns att vara arbetslös och hur man kan må bra under tiden man söker arbete. Framför allt hur man arbetar med sin självkänsla under jobbsökarprocessen. Den är enligt henne krävande och för att må bra under tiden är det värdefullt att parallellt arbeta med sin självkänsla. Det bidrar till att du ser ditt värde och att du vågar lyfta fram dig själv när du söker jobb.

Varför kändes det viktigt för dig att boken blev skriven?

– För mig är det viktigt att vi ökar förståelsen för hur arbetslöshet påverkar människans liv. Vi lever i ett land där arbetet betyder mycket för oss och vi kommer från en hårt arbetande kultur. Vid möten med nya människor kommer vanligtvis frågan – Vad jobbar du med?

Idag har vi hög arbetslöshet och jakten på arbetslösa är tuff, fortsätter Beate. Hon vill att vi lyfter frågorna boken tar upp och diskuterar dem mer än vad vi gör idag. Det är en bok som alla kan läsa, enligt henne.

– Antingen är du själv arbetslös eller känner någon i din omgivning. Arbetslöshet påverkar alla på ett eller annat sätt. Samtidigt som det känns viktigt att boken medverkar till hopp om en ljus framtid. Därför innehåller boken också övningar och coachande frågor.

Sammanfattningsvis känns det viktigt att boken bidrar till att det inte ska vara ”skämmigt” att vara arbetslös, tillägger Beate med starkt eftertyck.

Vanliga misstag i jobbsökarprocessen

Ett ”misstag” är att undvika frågan hur självkänslan mår. Är den låg eller hög? Om den är låg och du hoppar över att jobba med den, finns risken att det till exempel lyser igenom när du skriver din CV, menar Beate.

– Du förminskar dig själv och har svårt att lyfta fram vad du kan på ett tydligt sätt. Ett annat exempel är att du undviker att presentera dig själv på ett tillräckligt intressant sätt. Även det kan bottna i en låg självkänsla. Du kan ha svårt att ta för dig och det försvårar möjligheten att visa vilken stjärna du är. Till sist, en del personer kommer mer eller mindre oförberedda till en jobbintervju.

Det kan enligt henne bero på att du har varit på så många intervjuer, och bara får nej, så att du har tappat hoppet. Men även här kan självkänslan spela en roll. Du kanske inte ser ditt värde, så det spelar ingen roll om du kommer förberedd eller inte.

Vilken har responsen blivit hos läsarna?

– Responsen har varit mycket positiv. Jag upplever att det finns ett uppdämt behov att prata om de ämnen som boken tar upp. Flera mail har jag fått till min webbsida från personer som tackar oss för att vi har skrivit boken. Gemensamt för de kommentarer vi fått är att de tycker att boken är välbehövlig och att den tar upp viktiga frågor.

Boken har lett till igenkänning och det är personer glada över, att känna igen sig i tankar kring arbetslöshet. Det känns roligt att kunna bidra till att människor känner igen sig och därmed inte känner sig ensamma, avslutar Beate Möller.

Beate Möllers bästa tips:

1)  Söka arbete och självkänsla hör ihop. Att söka arbete tar på krafterna. Det är viktigt att du mår bra på vägen mot ett nytt jobb. Det medverkar till att du klarar av jobbsökarprocessen på ett konstruktivt sätt. Kom ihåg att ställa dig frågan, hur din självkänsla mår. Att bli medveten om självkänslan är låg eller hög hjälper dig att bygga upp ditt välbefinnande.

2)  Kom i håg vem du är, med eller utan arbete. Det är viktigt att förstå att din identitet bygger på ditt sanna jag. Arbetet ger dig yttre fördelar, undvik att bygga ditt värde runt dessa fördelar. Identiteten grundar sig på ditt eget värde och på dina inre förmågor och talanger.

3)  En positiv loggbok hjälper dig framåt. Köp dig en fin anteckningsbok och gör den till din vän. Skriv ned dina mål och hur du vill nå dit. Skriv ned dina tankar och vad som händer i dig under tiden du söker arbete. Det hjälper dig att se hur du kommer framåt både i arbetet med dig själv och i jobbsökarprocessen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s